mei 21, 2022

Waarom lijkt de lucht blauw van kleur?

Ook al zijn we gewend om op aarde te leven sinds haar bestaan, het feit dat de lucht blauw lijkt, is geen situatie die we in het hele universum tegenkomen. Dus waarom lijkt de lucht blauw? Waarom wordt alles rood-oranje als de zon ondergaat? Laten we deze vragen in detail beantwoorden.

 

De wereld is ons thuis en we wonen hier al sinds de dag dat we bestonden. Net als onze voorouders zijn we gewend om een ​​blauwe lucht te zien als we ons hoofd opheffen, en vaak stellen we deze situatie niet eens in vraag. Laten we denken met de naïviteit van een kind en ons afvragen waarom de lucht er blauw uitziet . We beantwoorden deze vraag volgens een studie gepubliceerd in Scientific American.

” Waarom lijkt de lucht blauw?” en “Waarom wordt alles rood-oranje bij zonsondergang?” Het antwoord op de vraag is hetzelfde; Zon.

Waar het allemaal begon: de zon

Dankzij de zon, de warmte- en lichtbron van onze wereld, kunnen we hier met een gerust hart leven. We kijken omhoog en zien de zon in geeloranje, de lucht blauw, de wolken wit, de zee en de oceanen blauw, en als de zon ondergaat, zien we overal roodoranje. In feite bestaat geen van deze kleuren, alleen wit.

Zowel de zon als het licht van de zon hebben een witte kleur. Dit wit is echter niet zoals het wit dat we kennen. Omdat het wit dat zonlicht heeft, alle kleuren verbergt die we in de regenboog zien. Met andere woorden, de oranje, rode, gele, groene, blauwe, donkerblauwe en paarse kleuren van de regenboog die we zien bij regenachtig weer zijn verborgen in de witte kleur van de zon. 

Als er zo’n breed kleurenpalet is in zonlicht, waarom zien we ze dan niet altijd? Omdat we een reflecterend prisma als een regendruppel nodig hebben om te kunnen zien. Daarom verschijnen er na regen regenbogen. Nou, waarom is de lucht niet blauw en veelkleurig?

Eigenlijk waren alle kleuren verspreid, maar ze gaven de eerste plaats aan blauw:

Licht begint zijn reis vanaf de zon en beweegt zich met stevige stappen naar onze aarde. Maar het komt een gebied tegen dat niet op veel planeten voorkomt, de atmosfeer. 

We kunnen zonlicht zien als een elektromagnetische golf die op en neer oscilleert. Wanneer licht door de atmosfeer gaat, ontmoet het luchtmoleculen. Wanneer het deeltjes tegenkomt die elektronen en protonen worden genoemd in luchtmoleculen, treedt verstrooiing op en wordt licht overal verstrooid.

Tijdens de verstrooiing wordt het zonlicht, dat we kennen als wit, gescheiden in de verborgen kleuren oranje, rood, geel, groen, blauw, donkerblauw en paars. Elk van deze kleurcomponenten, verspreid vanuit een enkel lichtspectrum, heeft een andere snelheid dan de andere. Zoals we elke keer zien als we naar de lucht kijken, is blauw de snelste van deze kleurcomponenten.

Waarom is de lucht blauw? Omdat blauw de snelste kleur is:

Wanneer zonlicht door de atmosfeer gaat en luchtmoleculen ontmoet, scheidt het zich in kleuren en elke kleur verspreidt zich met een bepaalde snelheid over onze aarde. Van deze kleuren zijn blauw en paars het snelst. We kunnen de snelheid van deze kleuren zo blauw en paars noemen als de snelste; blauw, groen, geel, oranje en tenslotte rood.

De blauwe component van het lichtspectrum heeft een kortere golflengte en een hogere frequentie dan de andere . De versnelling van de geladen frequentie is evenredig met het kwadraat van de frequentie; De intensiteit van het verstrooide licht is ook evenredig met het kwadraat van de verkregen versnelling. Als je geen theoretisch fysicus bent, kan het een beetje vermoeiend zijn om zo’n proces te doen, maar we kunnen zeggen dat blauw het snelst is als resultaat van het proces.

Dankzij zijn snelheid en hoge frequentie verspreidt de blauwe kleur zich snel over de hele wereld zonder dat er ruimte is voor andere kleuren . Daarom, als we naar de lucht kijken, zien we een dominante blauwe kleur. Maar paars is net zo snel als blauw. Dus, waar is de paarse kleur en de andere kleuren? 

De lucht is helemaal niet blauw: hé....

De zwaarste lichtgolf, rood, is 750 nanometer, en de snelste lichtgolven, blauw en violet, zijn 400 nanometer. Om deze afmetingen te visualiseren, is het nuttig om te zeggen dat een mensenhaar ongeveer 50 duizend nanometer is. Waar zijn de andere kleuren?

Een licht dat geen spiegel, prisma of zeer dicht gasmolecuul ontmoet, gaat verder op zijn rechte pad. Zonlicht gaat ook rechtdoor, maar wanneer het in contact komt met de atmosfeer, komen de kleurcomponenten, die niet zo snel zijn als blauw en paars, onze aarde binnen als wit, zonder te verspreiden.

De reden waarom de paarse kleur, die zich snel naar de wereld verspreidt door verstrooiing met blauw, onzichtbaar is, zijn wij, dat wil zeggen, mensen. Het menselijk oog is niet zo gevoelig voor de kleur paars als wel voor de kleur blauw. Daarom kunnen we de paarse kleur niet zien, waarvan een deel is geabsorbeerd door de bovenste atmosfeer, maar we weten dat het daar ergens is. Net als elke andere kleur.

Waar komen de andere kleuren van onze wereld vandaan?

Blauw, dat zijn weg vervolgt zonder enig effect te ondervinden, weerkaatst vanuit de zeeën en oceanen , waardoor deze plekken ook blauw lijken. Het licht, dat door de dichte watermolecule in de wolken niet kan verstrooien, blijft even wit als het kwam. Omdat het zonlicht dat van de horizonlijn komt, aan veel meer lucht wordt blootgesteld, wordt zelfs het blauw ervan verstrooid en wordt het wit. Daarom is het verdwijnpunt witter.

Dus waarom verandert alles in een rood-oranje, romantische kleur als de zon ondergaat ? Natuurlijk voegen mensen het fenomeen romantiek toe aan deze kleuren. De reden voor de roodoranje kleur is het onvoldoende verspreide zonlicht. Als de zon ondergaat, wordt het licht niet veel in de atmosfeer verstrooid, dus de rode kleur bereikt ons. Omdat de blauwe kleur echter snel verdwijnt, wordt deze op dat moment onzichtbaar. 

Als de zonsondergangen een prachtig uitzicht bieden waar je woont, sorry, je lucht is behoorlijk vervuild. Omdat aerosolsulfaat, organische koolstof of minerale stofdeeltjes in vervuilde lucht de verspreiding van de blauwe component versnellen. Omdat de blauwe kleur snel verdwijnt, lijkt de zon nog roder. Dit moeten ze zeggen, alles heeft een prijs.

Het antwoord op de vraag waarom de lucht er blauw uitziet, is de zon, die niet alleen leven geeft, maar het leven ook mooier maakt door kleuren te geven. Het is moeilijk voor te stellen welke kleur de lucht zal hebben voor toekomstige generaties om te zien of we niet goed voor onze wereld zorgen en de atmosfeer blijven beschadigen. 

Vinkmag ad

Read Previous

Android-telefoons in Oekraïne om meldingen over Russische luchtaanvallen te verzenden

Read Next

Besluit van Facebook en Instagram: “Dood aan de Russische indringers!”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Most Popular