mei 21, 2022

Voor degenen die zeggen dat ik mijn eiwitten uit planten haal: 9 gezonde plantaardige eiwitbronnen die aan je behoeften voldoen

Hoewel we het nog niet kunnen voelen, zijn we de lentemaanden ingegaan en blijft er niet veel meer over voor de zomer. We zullen onze dikke kleren uittrekken en ons gewicht zal naar buiten komen. Natuurlijk, hoewel we altijd gezond willen leven, is dit niet altijd mogelijk. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je ergens moet beginnen. Als land hebben we enkele tekortkomingen op het gebied van evenwichtige voeding, een van de voorwaarden voor een gezond leven. We moeten voedingsstoffen zoals  eiwitten, koolhydraten en vet in verschillende verhoudingen tot ons nemen, maar het maakt ons niet zoveel uit van welk voedsel ze komen.

Vandaag zullen we ons concentreren op plantaardige eiwitten, die erg belangrijk zijn voor een gezond leven. Laten we eerst eens kijken wat eiwit is en wat het verschil is tussen dierlijk eiwit en plantaardig eiwit . Na dit basisonderwerp zullen we kijken naar plantaardige eiwitbronnen die gunstig zijn voor je lichaam.

Wat is eiwit?

Eiwitten zijn organische verbindingen die worden gevormd als gevolg van aminozuren die aan elkaar worden gekoppeld door ketens te vormen. Elk eiwit heeft een speciale aminozuurvolgorde die de eigenschappen bepaalt. Er zijn 20 verschillende bekende aminozuren . Ons lichaam kan 11 van deze 20 aminozuren zelf aanmaken. De overige 9 worden in ons lichaam opgenomen door het voedsel dat we eten. We kunnen de 9 aminozuren bereiken die we nodig hebben in dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, melk, eieren en kaas. 

Eiwitbehoeften kunnen een probleem zijn, vooral voor mensen die aandacht besteden aan een veganistisch dieet , maar dit kan eenvoudig worden opgelost met een gezond dieet. Als je ervoor zorgt dat je deze 9 aminozuren binnenkrijgt en tegelijkertijd aan je eiwitbehoefte voldoet, kun je je leven voortzetten met plantaardige eiwitten zonder dat je dierlijke eiwitten nodig hebt. Laten we eens kijken uit welke planten je eiwitten kunt halen.

Let op: Om de eiwitwaarden die we voor de volgende planten geven beter te kunnen vergelijken, laten we stellen dat gemiddeld 1 kippenei 6 gram eiwit bevat.

9 plantaardige eiwitten die een bron van eiwitten zijn

  • Linze
  • Bonen
  • pistachenoten
  • Kikkererwten
  • Spinazie
  • Amandel
  • Broccoli
  • Erwt
  • Haver

Eiwitgehalte: 18 gram per 200 gram linzen

Linzen, die in ons land vooral als soep worden geconsumeerd , is een uitstekende voeding voor mensen die geen eiwitten binnen willen krijgen met dierlijk voedsel. Er zit 19 gram eiwit in 1 kop (200 gram) linzen. In ons land hebben linzen, die we in groene, zwarte en rode vormen zien, ook de voorkeur als soepen en salades.

Bonen

Eiwitgehalte: 12 – 15 gram per 200 gram bonen

Een van de meest populaire voedingsmiddelen in ons land, bonen behoren tot de voedingsmiddelen die het meest de voorkeur hebben van diegenen die eiwitten van de plantaardige kant willen krijgen. 1 kop (200 gram) bonen bevat 12 tot 15 gram eiwit. Naast een sperzieboon met tomatenpuree, in salades of met tomatenpuree, geven droge bonen kleur aan onze tafels. We kunnen bonen ook vinden in traditionele desserts zoals ashura.

Pistachenoten

Eiwitgehalte: 20 gram per 100 gram pistachenoten

Pistache, een van de meest populaire snacks , is een krachtige eiwitopslag. Door deze heerlijke snack in kleine hoeveelheden te consumeren zonder overboord te gaan, kun je aan je eiwitbehoeften voldoen. Afgezien hiervan, laten we u eraan herinneren dat slechts 100 gram pistachenoten 562 calorieën en een hoog vetgehalte anders dan eiwitten bevatten.

Kikkererwten

kikkererwten

Eiwitgehalte: 19 gram eiwit per 100 gram kikkererwten

Een ander voedingsmiddel met een hoge eiwitwaarde is kikkererwten . Kikkererwten, die ook vetarm zijn, is een voedingsmiddel dat de voorkeur kan hebben van mensen die gezond willen eten. 

Spinazie

Spinazie

Bevat: 2,50 gram eiwit per 100 gram spinazie

Hoewel spinazie iets minder eiwit bevat dan ander plantaardig voedsel, compenseert het dit tekort met zijn rijkdom aan magnesium en kalium. Spinazie, dat uw spier- en botgezondheid verbetert en ook eiwitten binnenkrijgt, behoort tot de voedingsmiddelen die in uw keuken zouden moeten staan.

Amandel

Eiwitgehalte: 18,7 gram eiwit per 100 gram rauwe amandelen

Amandel, die zowel in rauwe als geroosterde vorm heerlijk is, is rijk aan eiwitten en heeft vele andere gezonde eigenschappen. 100 gram rauwe amandelen bevatten 18,7 gram eiwit. Je kunt amandelen consumeren als tussendoortje of in je salades.

Broccoli

Eiwitgehalte: 3,3 gram eiwit per 100 gram broccoli

Broccoli, een van de meest heilzame voedingsmiddelen, voorziet je van eiwitten en is ook een geweldig dieetvoedsel. Broccoli, die niet ontbreekt in de keuken van gezonde mensen, wordt in ons land over het algemeen geconsumeerd in de vorm van salade.

Erwt

Eiwitgehalte: 5 gram eiwit per 100 gram erwten

Met een plaats in de Turkse keuken, behoren erwten tot de eiwitrijke voedingsmiddelen, net als andere gezonde voedingsmiddelen op onze lijst. Er zit gemiddeld 5 gram eiwit in 100 gram erwten.

Haver

Eiwitgehalte: 12,53 gram eiwit per 100 gram rauwe haver

Haver, waar vooral sporters de voorkeur aan geven, is een graanplant met een hoge voedingswaarde. Haver heeft verschillende voedingswaarden als rauw en gekookt. 100 gram rauwe haver bevat 12,54 gram eiwit, terwijl gekookte of bewerkte haver 2,54 gram eiwit bevat.

Vinkmag ad

Read Previous

Apple introduceert zijn nieuwe processor die de prestaties van Macs als nooit tevoren zal verbeteren: hier is de M1 Ultra

Read Next

Geweldige innovatie voor ‘verdwijnende berichten’ van WhatsApp: je kunt elk bericht dat je wilt voor altijd bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Most Popular